1.1.2022

Bůh nesnáší drby | 3 min

Zatímco je pravdou, že Bůh z nás vytvořil společenské tvory (,,Pro člověka není dobré být sám.“ Genesis 2:18), hřích tuto touhu po jakémkoli vztahu zkazil. A místo toho, abychom budovali zdravá přátelství, skončíme tak, že pomlouváme ostatní, jen abychom zapadli a byli přijati.

Bůh nesnáší drby | 3 min

,,Slyšel jsi o Sáře?“ 

,,Ne, co se děje?“ 

,,Její rodiče se rozvádějí. Luke mi o tom říkal.“ 

,,Vážně?“ 

,,Ano, její otec bezdůvodně odešel.“ 

,,Dává to smysl. Nedokážu ji ustát. Nejspíše odešel kvůli ní. Hele, tam je Zoe. Uvidíme, jestli ona o tom ví.“

Zažili jste někdy podobnou konverzaci jako je ta výše? Někdy je opravdu lákavé být raději v takovém tom  ,,povědomí“, než ,,mimo mísu“. Cítíme se cenní, když s námi někdo sdílí věci, o kterých ví jen pár dalších  lidí. 

Také se ve sdílení tajemství s ostatními nachází síla. Například, když je tím tajemstvím něco pozitivního, jako  nečekaná narozeninová oslava, stane se z toho tajemství zábava pro všechny. Avšak, jestli se jedná o  tajemství, které táhne člověka ke dnu, místo toho, aby jej pozvedlo, výsledek může být zdrcující.  

Jak pomluvy škodí lidem 

Zatímco je pravdou, že Bůh z nás vytvořil společenské tvory (,,Pro člověka není dobré být sám.“ Genesis  2:18), hřích tuto touhu po jakémkoli vztahu zkazil. A místo toho, abychom budovali zdravá přátelství,  skončíme tak, že pomlouváme ostatní, jen abychom zapadli a byli přijati. 

Ve většině okolnostech jsou pomluvy zradou důvěry a důvěra se pro většinu lidí velmi těžko získává. Je to  základní složkou pro jakýkoli významný a hodnotný vztah. Bez důvěry, by většina z nás s nikým nesdílela  naše vnitřní já, bez ohledu na to, jak moc bychom dané pouto potřebovali. Ve skutečnosti se často raději  izolujeme, než abychom riskovali bolest zesměšnění našich nejistot na veřejnosti. 

Je to smutně ironické, že se ti, kteří pomlouvají, aby se dokázali propojit s ostatními pravděpodobně v určitém  okamžiku ocitnou na pozici toho, o kterém jsou pomluvy roznášeny. Ale když připojení se k pomlouvání není  odpovědí, tak jakým způsobem vypořádáme s tímto problémem jako Ježíš? 

Bůh je proti pomluvám 

Rčení 6:16-19 říká, že existuje sedm věcí, které náš Pán pokládá za ,,ohavné“, a mluvení o člověku  nepravdivě a ve špatném je jednou z těch sedmi věcí. Ve skutečnosti podat křivé svědectví proti někomu se  dostalo do boží Top 10 v knize Exodus 20:16. 

Jakub 1:26 nám říká, že kdokoli, kdo si myslí, že je nábožný, avšak nedokáže ovládat svůj jazyk, klame sám  sebe a jeho náboženství je k ničemu. Nejspíše nejvýmluvnější je to, že v Římanům 1:28-32, Pavel zařadil do  stejného seznamu pomlouvající spolu s těmi, kteří nenávidí Boha a vraždí! 

Hlavním sdělením je, že Bůh pohrdá úmyslným způsobováním bolesti druhým tím, co říkáme.

Jste člověk podle 1. Korintským 13? 

Jako následovníci Ježíše musíme přijmout standard lásky, k němuž jsme byli povoláni. Zkuste strávit nějaký  čas v 1. Korintským 13 a potom se naučte filtrovat to, co říkáte a činíte prostřednictvím toho seznamu. 

Předtím něž promluvíte či učiníte, zeptejte se sami sebe ,,Zdá se to být trpělivé a milé?“ ,,Je to pouhé  vychloubání se nebo mluvím ze závisti?“ Ve skutečnosti si raději udělejte pravidelnou praxi vyhodnocování  svého celého života proti této vznešené sadě cílů. Začínaje ve verši 4 nahraďte slovo ,,láska" svým jménem. ,,Jan je trpělivý,“ ,,Jan je laskavý,“ ,,Jan nepociťuje žárlivost,“ atd. Jsou tato tvrzení pravdivá? Ježíš řekl, že  lidé poznají, že patříte k Němu, pokud se budete milovat navzájem." 

Jak bojovat proti pomluvám? 

Někdy to nejlepší, co můžeme udělat je přetrpět trochu ostudy jménem druhých, místo toho abychom jim více  ublížili a přidali k jejich bolesti. 

Přísloví 26:20 říká, že to je jako oheň, pomluvy se zastaví ve chvíli, kdy lidé přestanou pomlouvat. S ohněm to je takto: můžeme jej nechat, aby sám uhasl nebo na něj nalijeme vodu, abychom průběh urychlili. Stejné  platí pro pomluvy. 

Když jste pozváni k pomlouvání, můžete se jednoduše sbalit a odejít nebo se pokusit změnit téma. Nebo  můžete stát za tím, co je správné, a vyzvat ty kolem vás, aby s druhými zacházeli s respektem. Zeptejte se toho, který pomlouvá s láskou a jemností: ,,Chtěl bys, aby o tobě někdo mluvil tak, jak ty mluvíš o ostatních?“ 

Postavte se za ty, kteří se nedokážou postavit sami za sebe. Rozhodně to nebude snadné, ale také to udělal  Ježíš pro nás. Snesl nesrovnatelný výsměch a mučení, aby nás zachránil před našimi hříchy, přesně proto, že jsme to sami nedokázali. 

Pro většinu z nás je být izolován od těch kolem nás jednou z nejhorších věcí, které můžeme zažít, zejména  v dospívání. Když budete pozváni k pomlouvání, stáhnete někoho ke dnu jen abyste se pozvedli, nebo necháte Ježíšovo světlo zářit tam, kde je největší tma. 

,,Slova lehkomyslného pronikají jako meče, ale jazyk moudrého přináší uzdravení." Přísloví 12:18.

Jak můžete nejlépe využít tento zdroj?

  1. Požádejte Ducha Svatého, aby vám dal moudrost a vhled, co z tohoto zdroje použít nebo aplikovat a jak. Pak to proveďte.
  2. Sdílejte tento zdroj s ostatními, o kterých si myslíte, že je toto povzbudí a vybaví.
  3. Přečtěte si tento zdroj s někým — partnerem, kamarády, týmem, dobrovolníky, studenty, rodiči, pastorem — a diskutujte o tom.
  4. Použijte tento zdroj k přípravě jednoho nebo více zamyšlení, kázání, seminářů, workshopů nebo lekce pro skupinku vaší mládeže nebo církve.

Více informací o Jasonu Fischerovi najdete na jeho blogu www.discipleinprogress.com.

Photo by Ben White on Unsplash

Doporučené čtení

Víš o dalších zdrojích pro službu?

Máš know-how vedení mládeže, které funguje? Znáš materiály, které stojí za to? Sdílej je s námi.
Všechny zdroje, které tady najdeš jsou přidány na doporučení dalších vedoucích. Tak se poděl o ty své a pomoz ostatním mládežím v jejich rozvoji.

Přidat zdroje