5.8.2022

Duchovní disciplína mlčení | 2 min

Pravidelně potřebujeme vypnout internet, rádia a televize a vzdálit se od ruchu, abychom slyšeli jen vítr Božího Ducha, který vane naší duší.

Duchovní disciplína mlčení | 2 min

Mlčení přesahuje disciplínu samoty a bez něj má samota jen malý účinek. Mlčení je způsob, jak samotu uskutečnit. Mnoho lidí nikdy nezažilo ticho a ani o tom neví. Úplné ticho je vzácné, a to, co dnes nazýváme "tichem", je obvykle jen o něco menší hluk. Pravidelně potřebujeme vypnout internet, rádia a televize a vzdálit se od ruchu, abychom slyšeli jen vítr Božího Ducha, který vane naší duší.

Žalm 37,7: “Zůstávej v klidu před Hospodinem, trpělivě na něj vyčkávej ....”
Žalm 46,11: "Přestaňte! Vězte, že já jsem Bůh..."

Pouze ticho nám umožní život proměňující soustředění na Boha. Umožní nám slyšet laskavého Boha, který nám říká, že "v klidu a spolehnutí vaše vítězství" (Izajáš 30,15).

Všichni se musíme cvičit v mlčení a nemluvení. Přísloví nám říkají, že tam, kde je mnoho slov, nechybí hřích. Už jste někdy vědomě nepřednesli svůj názor, nepoložili otázku nebo se zdrželi mluvení jen proto, abyste zjistili, co z toho můžete mít? Když jsme sami s někým, v jehož blízkosti se necítíme bezpečně, můžeme místo toho, abychom nemluvili, použít slova ve snaze uklidnit situaci nebo získat souhlas dané osoby; mezitím lidé, kteří se mají rádi, mohou spolu mlčet.

Někdy k nám Pán promlouvá ve slovech druhých. Naše mlčení nám může umožnit slyšet, co Duch říká prostřednictvím hlasů lidí kolem nás. Stejně tak můžeme více porozumět tomu, co nám Bůh může říkat prostřednictvím druhých, když budeme věnovat pozornost tomu, co nám říkají beze slov.

Ježíš nás miluje víc, než si dokážeme představit - proto s ním můžeme také mlčet. Naše modlitby jsou až příliš často naším vlastním pózováním před Bohem. Je lepší před ním mlčet, než praktikovat to, co bychom mohli říci.

Někdy se modlíme jen seznamy věcí, které chceme (což je dobrý způsob, jak začít nebo skončit, ale vynechává nás naslouchání Bohu). Pokud mlčíme, můžeme slyšet jeho odpovědi - říká nám, kdo skutečně jsme, jaké dobré skutky by chtěl, abychom dělali, a jak moc jsme milováni.

Jak můžete nejlépe využít tento zdroj?

  1. Požádejte Ducha Svatého, aby vám dal moudrost a vhled, co z tohoto zdroje použít nebo aplikovat a jak. Pak to proveďte.
  2. Sdílejte tento zdroj s ostatními, o kterých si myslíte, že je toto povzbudí a vybaví.
  3. Přečtěte si tento zdroj s někým — partnerem, kamarády, týmem, dobrovolníky, studenty, rodiči, pastorem — a diskutujte o tom.
  4. Použijte tento zdroj k přípravě jednoho nebo více zamyšlení, kázání, seminářů, workshopů nebo lekce pro skupinku vaší mládeže nebo církve.

Photo by Amy Tran on Unsplash

Doporučené čtení

Víš o dalších zdrojích pro službu?

Máš know-how vedení mládeže, které funguje? Znáš materiály, které stojí za to? Sdílej je s námi.
Všechny zdroje, které tady najdeš jsou přidány na doporučení dalších vedoucích. Tak se poděl o ty své a pomoz ostatním mládežím v jejich rozvoji.

Přidat zdroje