23.9.2013

5 věcí, které musíte určitě udělat, abyste měli zdravé manželství | 3 min

1) Usilujte o svou ženu. (2) Buďte přítomni. (3) Buďte hraví. (4) Nebuďte ješitní. (5) Modlete se.

5 věcí, které musíte určitě udělat, abyste měli zdravé manželství | 3 min

Nedávno jsem měl příležitost slyšet svého přítele, Leonce Crumpa, pastora Renovation Church v Atlantě mluvit ke skupině zhruba 300 pastorů a církevních lídrů na téma, jak mít zdravé manželství. Bylo to tak úžasně dobré a mocné, že jsem se rozhodl napsat příspěvek na každou z těchto věcí a přidat k nim ještě pátou. Pokud jste ženatým mužem, prosím, přečtete si to pozorně a řiďte se těmito radami.

1. Usilujte o svou ženu

Vzpomínáte si, když jste spolu ještě chodili? Jedli jste jídlo, které vám nechutnalo, protože ho uvařila. Trávili jste dlouhé chvíle před zrcadlem, abyste se ujistili, že váš účes je dokonalý. Otevírali jste jí dveře. Dlouho jste si spolu povídali po telefonu. Spoustu věcí jste si odřekli, abyste s ní mohli trávit čas. Usilovali jste o ni. Pokud chcete mít dobré manželství, pak musíte o svou ženu usilovat. Usilujte o ni, jako když jste spolu chodili. Můžete mít pocit, že o usilovat o vaši ženu je těžké. Možná vám pomůže, když si přečte příběh Ozeáše ze Starého zákona. Jestliže se Ozeáš dokázal ucházet o svou ženu, o co víc se můžete ucházet o ženu, kterou milujete a která kvůli vám obětovala mnoho svých snů a tužeb, aby vás mohla následovat? Vezměte ji někam na večeři. Udělejte si hezký večer. Kupte ji dárek. Zkrátka udělejte cokoliv, co na vaši ženu funguje. Usilujte o ni.

2. Buďte přítomni

Nebudete mít dobré manželství, když nebudete doma. Být přítomen má dvě stránky.  Tou první je fyzická přítomnost. Když pracujete 65 hodin denně nebo když každý týden trávíte několik nocí mimo domov a věnujete se svým koníčkům, pak je těžké být přítomen. Vždy jsem se snažil být doma alespoň pět dnů v týdnu. Jen výjimečně se mi to nedaří dodržet. Většinou jsem doma šest dní v týdnu. Má rada zní: Když si nejste jistí, zůstaňte doma. Apoštol Petr v 1 Petrově 3. k. píše: „Žijte se svými ženami“ Myslí se tím fyzická přítomnost! Tou druhou stránkou přítomnosti je duševní a emocionální přítomnost. Jen proto, že se nacházíte v místnosti, neznamená, že jste v ní duchem přítomen. Někteří muži se oženili se sportovním kanálem. Jiní se věnují kutilství nebo moderním technologiím. Odložte tedy svůj iPhone nebo dálkový ovladač a udržujte se svou ženou oční kontakt. Naslouchejte jí a věnujte se jí DENNĚ.  

3. Buďte hraví

Zdravé manželství obsahuje zdravou sexualitu. 

Přísloví 5:18-19 „Buď požehnán Tvůj zdroj, raduj se z ženy svého mládí, z milované laně, z líbezné srny; její prsy ať tě vždy opojují, kochej se v jejím milování ustavičně.“ 

Pod slovem „hraví“ míním to, že se váš veškerý sexuální zájem odehrává v rámci vašeho manželství. Když takto jednáte, pamatujte na to, že vaším cílem není primárně uspokojit vaši sexuální touhu, ale snažit se dávat a sexuálně sloužit své ženě. 

Ale co když vaše žena ztratí zájem o intimitu? Vraťte se zpátky na začátek. Usilujte o svou ženu a buďte přítomni. 

Slovy Leonce Crumpa, „Pokud neusilujete o svou ženu a nejste přítomen, pak nemůžete být ani hraví.“ Pěkně řečeno. Abyste měli zdravý sexuální život, musíte se o svou ženu ucházet a být přítomen.

4. Nebuďte ješitní

Všichni zápasíme s pýchou. Ale v manželství není pro pýchu místo. Manželství znamená, že jeden člověk se zaváže milovat druhého člověka. 1. Korintským 13. kap. hovoří o pokoře, která charakterizuje pravou lásku. Jako muži vedeme tím, že milujeme svou ženu a sloužíme ji. Pravidelně říkám své rodině, že jsem v naší domácnosti „Hlavním služebníkem“. Ukazuji a učím své děti, aby sloužily ostatním, ať jsou doma nebo kdekoliv jinde. Jako muž jste hlavním služebníkem své rodiny. Pýcha nemá v tomto způsobu uvažování žádné místo.  Upřednostňujte zájmy své ženy před svými vlastními a zažeňte pýchu.

5.  Modlete se

Modlíte se za své manželství? 

Modlete se za něj. Modlete se za svou čistotu. Modlete se za Boží pomoc, protože ji všichni potřebujeme.

Jak můžete nejlépe využít tento zdroj?

  1. Požádejte Ducha Svatého, aby vám dal moudrost a vhled, co z tohoto zdroje použít nebo aplikovat a jak. Pak to proveďte.
  2. Sdílejte tento zdroj s ostatními, o kterých si myslíte, že je toto povzbudí a vybaví.
  3. Přečtěte si tento zdroj s někým — partnerem, kamarády, týmem, dobrovolníky, studenty, rodiči, pastorem — a diskutujte o tom.
  4. Použijte tento zdroj k přípravě jednoho nebo více zamyšlení, kázání, seminářů, workshopů nebo lekce pro skupinku vaší mládeže nebo církve.

Photo by Danka & Peter on Unsplash

Doporučené čtení

Víš o dalších zdrojích pro službu?

Máš know-how vedení mládeže, které funguje? Znáš materiály, které stojí za to? Sdílej je s námi.
Všechny zdroje, které tady najdeš jsou přidány na doporučení dalších vedoucích. Tak se poděl o ty své a pomoz ostatním mládežím v jejich rozvoji.

Přidat zdroje