6.2.2024

Biblické chápání evangelizace | 3 min

Jedním ze znaků toho, že církev nemusí mít biblické chápání obrácení a evangelizace, je to, že její členská základna je výrazně větší než její návštěvnost. Taková církev by se měla zastavit a zeptat se, proč její evangelizace produkuje tak velké množství členů, které nikdy nevídá a kteří se jsou si jistí svým spasením. Co jsme jim řekli, že učednictví v Kristu znamená? Co jsme je učili o Bohu, hříchu a světě?

Biblické chápání evangelizace | 3 min

Zdravé sbory se vyznačují výkladovým kázáním a doktrínou evangelia. Opak je také pravdou. Církve, které neučí Bibli, jsou nezdravé.

Jak vypadá nezdravá církev? Je to taková, kde kázání často přecházejí do klišé a opakování. A co hůř, bývají pak moralistická a zaměřená na „mě, mě, mě“, přičemž evangelium je prezentováno jako něco o stupínek nad duchovní „svépomocí“. Obrácení se vnímá jako akt lidského rozhodnutí a v různé míře, od špatné po horší, je kultura církve k nerozeznání od sekulární kultury, která ji obklopuje.

Takové sbory mírně řečeno nehlásají ohromnou zprávu o spasení v Ježíši Kristu. Proto každá církev potřebuje biblické chápání evangelizace.

Na jednu stranu, pokud byla naše mysl utvářena tím, co Bible učí o Bohu a tom, jak působí, a také tím, co učí o evangeliu a tom, co hříšné lidské bytosti skutečně potřebují, pak běžně následuje správné pochopení evangelizace. Pokusíme se podnítit evangelizaci především výukou a přemítáním o evangeliu samotném, nikoli učením se metod jeho sdílení.

Vždy mě povzbudí, jak noví křesťané jako by si byli vrozeně vědomi laskavosti svého spasení. Možná jste v posledních měsících dokonce slyšeli svědectví, která vyznávají, že obrácení je dílem Božím (Ef. 2:8–9). „Byl jsem úplně ztracen v hříchu, ale Bůh…“

Na druhou stranu, pokud to, co Bible říká o Božím díle při obrácení, je v našich církvích ponecháno stranou, pak se evangelizace stane to, že děláme, cokoliv je v našich silách, abychom získali verbální vyznání. Jedním ze znaků toho, že církev nemusí mít biblické chápání obrácení a evangelizace, je to, že její členská základna je výrazně větší než její návštěvnost. Taková církev by se měla zastavit a zeptat se, proč její evangelizace produkuje tak velké množství členů, které nikdy nevídá a kteří se jsou si jistí svým spasením. Co jsme jim řekli, že učednictví v Kristu znamená? Co jsme je učili o Bohu, hříchu a světě?

Pro všechny členy církve, ale zejména pro vedoucí, kteří mají zodpovědnost za vyučování, je biblické chápání evangelizace zásadní.

Podle Bible jsou křesťané povoláni starat se, prosit a dokonce přesvědčovat nevěřící (2. Korintským 5:11). Přesto to máme dělat tak, že „jasně vysvětlíme pravdu“, což znamená „zřeknutí se tajemných a hanebných způsobů“ (2. Korintským 4:2).

Jinými slovy evangelizace není o tom, že uděláme vše, co je v našich silách, abychom přiměli člověka, aby se rozhodl pro Ježíše, tím méně o vnucování našich názorů. Pokus vynutit si duchovní zrození se ukáže jako stejně účinný, jako když se Ezechiel snaží sešít mrtvé, suché kosti, aby vytvořil člověka (Ezechiel 37), nebo stejně pravděpodobné, jako když se Nikodém sám znovu narodí v Duchu (Jan 3).

Navíc evangelizace není totéž jako sdílení osobního svědectví. Není to totéž jako předkládat racionální obranu víry. Nejde ani o konání charitativních skutků, ačkoli všechny tyto tři věci mohou evangelizaci doprovázet. Evangelizace by ani neměla být zaměňována s jejími výsledky, jako kdybychom úspěšně evangelizovali pouze tehdy, když následuje obrácení.

Ne, evangelizace znamená říkat slova. Je to sdílení zpráv. Znamená být věrný Bohu předáváním dobré zprávy – že Kristus svou smrtí a vzkříšením zajistil cestu, aby byl svatý Bůh a hříšní lidé smířeni. Když předložíme tuto dobrou zprávu, Bůh způsobí skutečná obrácení (viz Jan 1:13; Skutky 18:9–10). Stručně řečeno evangelizace znamená svobodně předkládat dobrou zprávu a důvěřovat Bohu, že lidi obrátí (viz Skutky 16:14). „Spása přichází od Hospodina“ (Jon 2:9; srov. Jan 1:12–13).

Když evangelizuji, snažím se lidem sdělit tři věci ohledně rozhodnutí, které je třeba učinit ohledně evangelia:

  1. Rozhodnutí je nákladné, takže je třeba ho pečlivě zvážit (viz Lukáš 9:62).
  2. Je naléhavé, proto ho udělejte brzy (viz Lukáš 12:20).
  3. Stojí za to, takže ho chcete udělat (viz Jan 10:10).

Toto je poselství, které musíme osobně sdělovat rodině a přátelům a které potřebujeme komunikovat společně jako celý sbor.

Důležitým znakem zdravé církve je tedy biblické chápání a praxe evangelizace. Jediný skutečný růst je ten, který přichází od Boha a skrze Jeho lid.

O evangelizaci existují vynikající zdroje…[Doporučujeme Evangelizace ze Zdroje pro vedoucí mládeže].

Jak můžete nejlépe využít tento zdroj?

  1. Požádejte Ducha Svatého, aby vám dal moudrost a vhled, co z tohoto zdroje použít nebo aplikovat a jak. Pak to proveďte.
  2. Sdílejte tento zdroj s ostatními, o kterých si myslíte, že je toto povzbudí a vybaví.
  3. Přečtěte si tento zdroj s někým — partnerem, kamarády, týmem, dobrovolníky, studenty, rodiči, pastorem — a diskutujte o tom.
  4. Použijte tento zdroj k přípravě jednoho nebo více zamyšlení, kázání, seminářů, workshopů nebo lekce pro skupinku vaší mládeže nebo církve.

* * * * *

Poznámka redakce: Převzato z Co je zdravá církev? od Marka E. Devera a 9Markse, Copyright © 2005, 2007, s. 89-93. Použito se svolením Crossway, vydavatelského ministerstva Good News Publishers, Wheaton, IL 60187, www.crossway.org .

Autor: Mark Dever

Původně zveřejněno zde.

Mark Dever je starším pastorem baptistické církve Capitol Hill ve Washingtonu, D. C., a prezidentem společnosti 9Marks.

Doporučené čtení

Víš o dalších zdrojích pro službu?

Máš know-how vedení mládeže, které funguje? Znáš materiály, které stojí za to? Sdílej je s námi.
Všechny zdroje, které tady najdeš jsou přidány na doporučení dalších vedoucích. Tak se poděl o ty své a pomoz ostatním mládežím v jejich rozvoji.

Přidat zdroje