22.8.2024

Výchova a učednictví v novém školním roce | 4 min

Když teď stojíme na prahu nového školního roku, jedním ze způsobů, jak se připravit na učednictví svých dětí v základkovém věku, je prostý rozhovor s ostatními rodiči v našem sboru, jejichž život se snažíme napodobovat. Napodobování života těch, kteří milují jako Kristus, je důležitější než čtení knih nebo účast na konferencích, protože jde o hlavní způsob, jak se v církvi získávají učedníci (1. Kor. 11,1). Zde je několik zásadních lekcí, které jsme se naučili a které si chceme vzít do nového roku s sebou...

Výchova a učednictví v novém školním roce | 4 min

Léto letos přišlo a odešlo znenadání. Tyto krátké prázdniny nám umožnily lépe docenit záměrný rytmus, který si můžeme nastavovat na školní rok, a připomínají nám, že i když se kontext naší výchovy mění, povolání k učednictví zůstává stejné.

Když teď stojíme na prahu nového školního roku, jedním ze způsobů, jak se připravit na učednictví svých dětí v základkovém věku, je prostý rozhovor s ostatními rodiči v našem sboru, jejichž život se snažíme napodobovat. Napodobování života těch, kteří milují jako Kristus, je důležitější než čtení knih nebo účast na konferencích, protože jde o hlavní způsob, jak se v církvi získávají učedníci (1. Kor. 11,1). Zde je několik zásadních lekcí, které jsme se naučili a které si chceme vzít do nového roku s sebou:

  1. Než zareagujete v hněvu, modlete se (Žalm 4:5). Svůj hněv si musíme upřímně přiznat. Když se cítíme podráždění a frustrovaní, jde o hněv, který říká: „Tohle je špatně, jsem proti tomu a musím reagovat.“ Modlitba nám však pomáhá zpomalit s Bohem, důvěřovat, že On má vše pod kontrolou, a vrátit se s trpělivostí, odpuštěním, laskavostí a touhou pracovat na hlubších problémech ve svém srdci. A pokud si opravdu nemůžete najít ani chvilku na modlitbu, pak to, co cítíte, že je třeba říct, šeptejte.
  2. Zastavte se a prožijte s dětmi chvíle úžasu (Mt. 6:26). Naše děti mají pořád co dělat. Pomozte jim zpomalit a prožít chvíle klidu a úžasu nad Božím stvořením. Chceme, aby žily životem uctívání, a proto se často zastavujte a uctívejte Boha spolu s nimi. V Matoušově evangeliu 6:26 Ježíš říká: „Podívejte se na nebeské ptactvo“ a pomáhá lidem uvažovat o Boží péči, se kterou je živí. Vydejte se tedy na procházku a zastavte se v úžasu nad Bohem v drobných detailech listu, ptáka nebo květiny, které ukazují Jeho moc a péči.
  3. Pomozte jim naučit se mluvit o svém srdci (Žalm 42:12). Jak moc si uvědomujete, co vaše dítě cítí? Co má vliv na jeho / její srdce? Co mu / jí připadá velké? O co se snaží? Čeho se bojí? V co doufá ve vztahu s vámi? Kde v jeho / jejím životě vidíte odraz Božího obrazu? Můžete ho / ji v tom povzbudit? Pokud prožívá bolestné emoce, můžete budovat porozumění? Můžete mu / jí pomoci vzpomenout si na někoho v Bibli, kdo se takto cítil? Co dotyčný udělal?  
  4. Vytvářejte prostředí, ve kterém se vším jdete za Bohem (1. Kor. 10:31). S malými i velkými věcmi, s mimořádnými i všedními. Nechte děti slyšet, jak vše zpracováváte s Bohem. Modlete se často nahlas, ve stanovený čas i spontánně. Ať vás slyší, jak v tichosti hovoříte s Bohem o svých každodenních potřebách a o Jeho neustálé péči během celého dne. Zvláště si dělejte čas na vysvětlování evangelia, modlete se za jejich spasení, vybízejte je k otázkám a ukazujte jim, jak evangelium poskytuje smysl a rámec pro každodenní život.
  5. Ať je vaše manželství učí přátelství (Ef. 5:31-33). Naslouchání, nesení břemen, vzájemná služba v lásce, důstojné a čestné vyjadřování o druhých - Písmo překypuje vztahovou moudrostí, kterou bychom měli projevovat. To, jak žijeme zásady pokorného přátelství se svými partnery, učí naše děti mnoha základním věcem, jak milovat jako Kristus, a to prostřednictvím jejich komunikace, schopnosti naslouchat a řešení konfliktů.
  6. Osobně usilujte o učednictví v oblastech, ve kterých chcete, aby vaše dítě rostlo (2. Tim. 2:2). Jakmile víte, v čem byste chtěli, aby vaše dítě rostlo, zeptejte se, jak mu tyto oblasti svým životem ukazujete. Při učednictví nezačínáte otázkou „Která kniha se zabývá touto otázkou?“, i když to může pomoci. Ptáte se: „Jak to prakticky dokazuji svým životem?“. Nebo možná ještě důležitější otázka: „Ke komu vzhlížím a koho se snažím v těchto oblastech napodobovat?“. Učednictví vašeho dítěte spojuje dva články velmi dlouhého řetězu, který se táhne až ke Kristu. Kdo tedy vychovává vás? Možná to nebyla vaše maminka nebo tatínek, ale Bůh nám dal církev, aby učednictví nikdy nepřestalo. A dal nám své Slovo, abychom kdykoli měli přímý přístup ke Kristu, zdroji a podstatě tohoto učednického řetězce.

Když jsme v roce 2015 čekali první dítě, příliš jsme se soustředili na vše, co jsme svému synovi nechtěli předat. Nechtěli jsme, aby se potýkal s našimi hříchy a modlami. Nechtěli jsme, aby byl ochromen našimi strachy.

Bůh si však použil naši církevní rodinu, aby nám připomněla milost, kterou máme předat svým dětem. Když se tedy přiblížil čas narození našeho prvorozeného dítěte, Tim mu napsal dopis, aby ho upřímně informoval o realitě našich obav a větší realitě Boží milosti: 

„Milý synu, jako tvůj táta budu hřešit, uvidíš, že budu hřešit proti tobě i proti tvé mámě. Uvidíš mou netrpělivost a můj hněv. Uvidíš mé sobectví a mou lásku k penězům. Uvidíš můj chtíč a mou závist. Uvidíš mé okovy a já uvidím ty tvé. A promiň, rád bych ti řekl, že moje láska k tobě bude dokonalá a bezpodmínečná, ale vím, že přijdou chvíle, kdy budu tvé city ignorovat nebo se k tobě budu chovat jako k překážce. A i když mě děsí můj hřích, díky naději evangelia se zároveň nemůžu dočkat, až budu tvým tátou. Bůh mi do života přivedl hrdiny. Hrdiny, kteří mě učí, jdou mi příkladem a milují mě jako Kristus. Hrdiny, jako jsou muži a ženy z naší církve. Takže, synu, mohu ti předat něco mnohem většího než temnotu svého hříchu. Mám světlo evangelia, které ti mohu dát, a církevní rodinu, která toto světlo věrně přináší do mého života a vím, že ho přinese i tobě, abys ho jednou mohl předávat dál.“

Naděje, kterou máme při výchově svých dětí, nespočívá v tom, že budeme dokonale napodobovat Krista, ale v tom, že máme Boha, který je bude dokonale milovat, a církevní rodinu, která je celá propojená, aby jim vlila do života to, co vlila do toho našeho. 

Jak můžete nejlépe využít tento zdroj?

  1. Požádejte Ducha Svatého, aby vám dal moudrost a vhled, co z tohoto zdroje použít nebo aplikovat a jak. Pak to proveďte.
  2. Sdílejte tento zdroj s ostatními, o kterých si myslíte, že je toto povzbudí a vybaví.
  3. Přečtěte si tento zdroj s někým — partnerem, kamarády, týmem, dobrovolníky, studenty, rodiči, pastorem — a diskutujte o tom.
  4. Použijte tento zdroj k přípravě jednoho nebo více zamyšlení, kázání, seminářů, workshopů nebo lekce pro skupinku vaší mládeže nebo církve.

——— 

Tento příspěvek je součástí krátké série s úvahami lidí v různých životních obdobích, kteří se blíží k období „návratu do školy“.

Původně zveřejněno zde.

Jee St. John je členem společenství Lighthouse Community Church. Je vdaná za Tima a mají dva rozjívené a milé chlapce. Jee je ráda maminkou v domácnosti a od roku 2020 se (ke svému velkému překvapení) věnuje domácímu vzdělávání. Jee v současné době působí jako redaktorka obsahu časopisu SOLA. Zobrazit všechny příspěvky od Jee St. John (ENG)

Tim St. John, MDiv, ThM, slouží jako poradenský pastor ve společenství Lighthouse Community Church v kalifornském Torrance. Jeho vášní je, aby v místních sborech rostla a vzkvétala milost poradenství zaměřeného na evangelium. Tim je také členem rady BCC (Biblical Counseling Coalition) a redakční rady sítě SOLA. Je autorem miniknihy Odhalování domácího násilí (ENG). Zobrazit všechny příspěvky od Tim St. John (ENG).

Doporučené čtení

Víš o dalších zdrojích pro službu?

Máš know-how vedení mládeže, které funguje? Znáš materiály, které stojí za to? Sdílej je s námi.
Všechny zdroje, které tady najdeš jsou přidány na doporučení dalších vedoucích. Tak se poděl o ty své a pomoz ostatním mládežím v jejich rozvoji.

Přidat zdroje